Selecteer een pagina

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer in Europa en ligt in het westen van Hongarije. Het is een populaire bestemming voor zon- en strandliefhebbers, want het water is helderblauw en warm (ongeveer 25 graden in de zomer) en er zijn veel zandstranden langs de oevers. Het is een bruisende omgeving waar het met name in de zomermaanden lekker toeristisch druk is. Rondom het meer worden er tal van watersporten aangeboden die je kunt doen. Denk aan zeilen, surfen, wakeboarden en vissen.

 

Wat is er te doen?

Het Balatonmeer is omringd door vulkanische bergen en wijngaarden, waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken. Er zijn ook veel leuke stadjes en dorpen aan het meer, zoals Balatonfüred, een kuuroord met koolzuurhoudende bronnen en historische gebouwen, of Siófok, een levendige badplaats met veel uitgaansmogelijkheden. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Balaton Hoogland Nationaal Park, waar je de natuur en cultuur van de streek kunt ontdekken.

 

Accommodaties voor iedereen

Er zijn veel mogelijkheden om een vakantiehuis te huren aan het Balatonmeer, voor elk budget en elke smaak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een villa met zwembad, jacuzzi en panoramisch uitzicht op het meer, of voor een gezellige familiecamping direct aan het strand. Je kunt ook verblijven in een vakantiehuis op een werkende kwekerij, waar je verse groenten en fruit kunt plukken. Populair zijn ook de prachtige luxe Hongaarse all-inclusive resorts met zwembaden, restaurants, gym en kids club voor de kinderen.

 

Hoe kom ik bij het Balatonmeer?

Het Balatonmeer is goed bereikbaar vanuit Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Je kunt er met de auto, de trein of de bus naartoe reizen. De reistijd is ongeveer anderhalf tot twee uur. Er is ook een klein vliegveld bij het meer, waar je met een binnenlandse vlucht of een chartervlucht kunt aankomen.

Overzicht met de leukste hotspots rondom het Balatonmeer

 

  • Siófok is een grote en bekende badplaats aan de zuidoostkant van het Balatonmeer. Het is een populaire bestemming voor jongeren die houden van feesten, want er zijn veel discotheken, kroegen en terrassen langs de promenade. Siófok heeft ook het langste strand van het meer, zo’n 15 kilometer lang, waar je kunt zonnen, zwemmen en watersporten. Siófok heeft ook een mooi centrum met historische architectuur en bijzondere kerken, zoals de lutherse kerk die een gift was van de Finse gemeenschap. Je kunt ook de watertoren bezoeken, die 45 meter hoog is en een kenmerkend gebouw van de stad is. Siófok ligt op ongeveer 100 kilometer van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, en is goed bereikbaar met de auto, de trein of de bus.
  • Tihany: Dit is een schiereiland aan de noordkant van het meer, waar je een barokke abdijkerk kunt bewonderen met een prachtig uitzicht over het water. Je kunt ook wandelen door de lavendelvelden, de grotwoningen van Russische monniken bezoeken en genieten van de natuurlijke schoonheid van het gebied.
  • Szigliget: Dit is een dorp aan de voet van een heuvel, waar je een middeleeuws kasteel kunt beklimmen en uitkijken over het meer en de wijngaarden. Je kunt ook fietsen of wandelen langs de oever, of een boottochtje maken naar het eilandje Szentgyörgyhegy, waar je een vulkaan kunt zien.
  • Balatonfüred: Dit is de oudste en meest prestigieuze badplaats aan het meer, waar je kunt ontspannen in de koolzuurhoudende bronnen, winkelen in de gezellige straten of slenteren langs de boulevard met lindebomen. Je kunt ook het Festetics Kasteel bezoeken, een van de grootste paleizen in Hongarije, of naar het nabijgelegen Annagora Aquapark gaan voor waterpret. Zie ook dit overzicht met de mooiste resorts met aquapark!
  • Keszthely: Dit is een van de mooiste steden aan het meer, waar je veel historische en culturele bezienswaardigheden kunt vinden, zoals het barokke Festetics Kasteel, het Balaton Museum en de Georgikon Farm Museum. Je kunt ook naar het strand gaan, of naar het nabijgelegen Hévíz, waar je kunt zwemmen in het grootste thermale meer van Europa.
  • Tapolca: Dit is een stadje in de buurt van het meer, waar je een unieke ervaring kunt beleven: varen in een ondergrondse grot. Je kunt ook het Mill Lake bezoeken, een kunstmatig meer met een molen en een park, of naar de ruïnes van het Sümeg Kasteel gaan voor een middeleeuws spektakel.
  • KisBalaton: Dit is een natuurgebied aan de westkant van het meer, waar je veel vogels en andere dieren kunt spotten, zoals buffels, otters en bevers. Je kunt ook wandelen of fietsen door de moerassen, bossen en rietvelden, of naar het Buffelreservaat gaan om meer te leren over deze bijzondere dieren.